„Mi nemcsak részei leszünk a történelemnek, hanem alakítói is!”

2021. január 29-én tartották az MH KFOR Kontingens 24. váltásának kibocsátó ünnepségét Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. Az ünnepség a járványügyi előírásoknak megfelelően vendégek és a kiutazó állomány hozzátartozói nélkül, csökkentett létszámmal zajlott.

Lőrincz Gábor dandártábornok, a dandár parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte, hogy az állomány sikeresen teljesítette a felkészülési időszak alatt felmerülő feladatokat és remekül helytállt a zárógyakorlaton is. Ennek ellenére felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy nehéz misszió lesz, mivel a koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzet számos aspektusa megnehezíti majd a hétköznapokat. Lőrincz dandártábornok azonban biztosította az állományt arról, hogy az alakulat és a kontingens vezetése is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy mindenki érezhesse maga mögött a „csapatot” és a támogató közösséget.

A rendezvény folytatásában Markovics Milán Mór százados, katolikus tábori lelkész ünnepi áldása következett, aki szintén kiemelte annak fontosságát, hogy mi egy közösség vagyunk és figyelnünk kell egymásra, mindenkire. Elmondta továbbá, hogy nem nagyon tudunk ma mit kezdeni a hazaszeretet fogalmával, ehhez pedig Grosics Gyulát “a fekete párducot” az Aranycsapat legendás kapusát idézte, aki megérteti velünk mit jelent az, hogy hazánkat fogjuk képviselni odaát:
“A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. Ez egy íratlan törvénye a közösség képviseletének, és ez nemcsak a sportra, hanem a világon minden másra igaz.”
Markovics százados végül kiemelte: „Mi nemcsak részei leszünk a történelemnek, hanem alakítói is”.

 

Galéria: „Mi nemcsak részei leszünk a történelemnek, hanem alakítói is!”