Útnak indultak a Gidránok – honvedelem.hu

Megkezdődött a Magyar Honvédség tíz páncélozott harcjárművének átcsoportosítása az MH Anyagellátó Raktárbázis fővárosi telephelyéről Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába, február 8-án, hétfőn, a késő esti órákban.

A Magyar Honvédség hamarosan szolgálatba álló, török gyártású járműveit két szakaszban – az MH Katonai Rendészeti Központ felvezetésével – szállítják át Tatára a dandár katonái. Az első öt páncélozott harcjárműből álló konvoj éjfél után gördült be szolgálati helyére, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába.

A támogató feladatokat ellátó, Ejder Yalcin típusú páncélozott harcjárművekből 2019-ben rendelt tíz darabot a Magyar Honvédség a török gyártótól. A magyar Gidrán névvel ellátott járműveket – megérkezésük után – a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. szakemberei korszerű híradástechnikai eszközökkel szerelték fel.

A tizenhat tonnás Gidránok amellett, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára, azokkal a technikai berendezésekkel is rendelkeznek, amelyek elengedhetetlen részei a modern haderőnek.

Szöveg: Ördög Kovács Márton
Fotó: Kismartoni Mátyás

Galéria: Útnak indultak a Gidránok