Tatára látogatott a parlamenti államtitkár – honvedelem.hu

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tett látogatást Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 4-én, hogy megtekintse a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett Gidrán páncélozott harcjárműveket.
A Magyar Honvédség átfogó fejlesztésének részeként az első tíz Gidránból (Ejder Yalçın) álló tatai flotta hamarosan negyven továbbival bővül majd. A török gyártású páncélozott harcjárművek a magyar igényeknek megfelelően készültek el, és az egyik legkorszerűbb harcászati támogató járműnek számítanak. Magyarország az első európai uniós állam, amely a járművet rendszerbe állítja, s a hazai hadiipar fejlesztésének részeként a jövőben Kaposváron is gyártani fogják. A mintegy hat méter hosszú, tizennégy tonnás önsúlyú járműben kilenc katona fér el, a kerekei golyóállóak, az alsó páncélzata pedig extra erős védelmet kapott, hogy aknaálló legyen. Lövegtornyában egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska kapott helyet.
Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a tatai alakulatnál tett látogatásakor tájékoztatást kapott a harcjármű tulajdonságairól, felhasználhatóságáról és a kezelő személyzet felkészítéséről, majd részt vett egy dinamikus bemutatón, amelynek során ki is próbálhatta a Gidránt.
***
On 4th March, Parliementary State Secretary of Defence Szilárd Németh paid a visit at the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade in order to get familiarized with the recently arrived Gidrán (Ejder Yalcin) armoured combat vehicles.
Szöveg: Révész Béla
Fotó: Kertész László