Viszlát, kétéltű harckocsi!

Harckocsi

Február utolsó hetében a tatai dandár Logisztikai Zászlóaljának állománya elszállította a Hadtörténeti Intézet és Múzeum elől az egy éve ott látható PT-76 típusú harckocsit. A feladatot a katonák éjszaka hajtották végre, amikor a forgalom minimális a Budai Várnegyedben, amely megkönnyítette a katonák munkáját, az ott élőknek pedig kevés kellemetlenséget okozott.
A PT-76-os harckocsi különlegessége, hogy először a Szovjet Hadsereg és a Haditengerészet tengerészgyalogos csapatai számára rendszeresítették. A könnyű páncélos eszköz alváza több harcjármű, így például az ASZU-85 szovjet légideszant csapatok tűztámogató eszközeként használt légiszállítású löveg alapjául is szolgált, de említhetnénk a BTR-50 PU páncélozott szállító harcjárművet is. A PT-76-os elnevezés a harckocsi két fontos jellemzőjére utal, egyrészt a fő képessége („plavajuscsij tank”, vagyis úszó harckocsi), másrészt lövegének űrmérete (76,2 mm). A PT-76 elsősorban felderítő katonák eszköze volt, akik alkalmazták vízi lőgyakorlatok során is.

Ám hiába a kétéltűség és a könnyű páncélzat, az 1951-ben hadrendbe állított eszközt is megrágta az idő vasfoga. A Magyar Néphadsereg eszközparkját 1959-ben bővítették az azóta már idejét leszolgált harckocsival, amelynek egy példánya 2020 márciusától a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál volt kiállítva. A muzeális értékű harckocsi elszállításához az MH 25. Klapka György Lövészdandár két speciális szállítójárművet és tapasztalt logisztikus szakembereket biztosított. A két jármű egyike egy tréler, a másik pedig egy MAN TGS vontató volt, hogy a harceszközt felcsörlőzze a tréler rakfelületére.
A mintegy 15 tonnás harckocsi – végső tárolási helyére tartva – elhaladt a Mátyás-templom előtt és elköszönt a Halászbástyától és a Budai Várnegyedtől.

Szöveg: MH 25. Klapka György Lövészdandár

Fotó: Illés András és az alakulat felvételei

Galéria: Viszlát, kétéltű harckocsi!