Osztrák Panzerkampfwagen – magyar tanulóvezetőkkel

„Der mittlere Kampfpanzer Leopard 2A4 ist ein Volkettenfahrzeug mit einem um 360° drehbarem Turm”, vagyis a Leopard 2A4 közepes harckocsi egy 360 fokban körbeforgatható toronnyal rendelkező lánctalpas jármű. Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkozik nap mint nap az MH 25. Klapka György Lövészdandár nyolc harckocsizója, akik mintegy négy héten keresztül harckocsivezetői kiképzésen vesznek részt az osztrák haderő 14. Harckocsizászlóaljánál, Wels-ben.

A március végén indult képzés során a tatai dandár 11. Harckocsizászlóaljának katonái az osztrák harckocsivezetőkével teljesen megegyező szakfelkészítésben részesülnek. Ebből kifolyólag a kiképzés német nyelven zajlik, így a katonák kiválasztásánál előfeltétel volt a német nyelv ismerete, azonban a szakmai nyelvezet bizony még a legjobb „németesnek” is tartogat kihívásokat.

A kiképzés elméleti részében a magyar katonák megismerkednek a harckocsialváz, a lánctalpas járószerkezet, a motor, az erőátvitel és a különleges berendezések felépítésével, általános adataival és a harckocsi üzemeltetésével. A gyakorlati foglalkozások a kiképzésnek otthont adó Hessen laktanya telephelyén, a szimulációs központban (a vezetőtér bemutatásához használt eszközön), a laktanyához tartozó vezetési pályán, valamint az allensteigi gyakorlótéren zajlanak – utóbbi helyszínen nemcsak a nappali és éjszakai vezetés gyakorlati fogásait, a technikai kiszolgálásokat és a kisebb hibaelhárításokat hajthatják végre a tatai harckocsizók, de alkalmuk nyílik a vasúti szállítás mozzanatait is begyakorolni.
Az Ausztriában kiképzett állomány fontos szerepet fog betölteni a tatai dandár harckocsivezetőinek felkészítésében. A megszerzett gyakorlati ismeretek nagyban szélesíti az eddigiekben elsajátítottakat, hiszen a magyar katonák azoktól a tapasztalt osztrák oktatóktól, szakjavítóktól tanulhatnak, akik a Leopard 2A4 harckocsit immár 23 éve oktatják.

Szöveg és fotó: 11. Harckocsizászlóalj

Galéria: Osztrák Panzerkampfwagen – magyar tanulóvezetőkkel