A KFOR parancsnoka is leküzdötte a tűziszonyt

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj, valamint az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) közös tűziszony leküzdési kiképzést – az úgynevezett Firephobia felkészítést – tekintette meg Franco Federici vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka, valamint Andrea Torre főtörzszászlós, a KFOR vezénylőzászlósa május 6-án Koszovóban, a Novo Seló-i táborban.

A tűziszony leküzdésére szolgáló kiképzéseket a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj hajtja végre, megtanítva az alap technikákat a KFOR felelőségi területén szolgáló más nemzetek katonáinak is.

A Harcászati Tartalék Zászlóalj kiemelkedő munkája felkeltette a békefenntartó misszó vezénylőzászlósának érdeklődését, aki a KFOR parancsnoka, valamint saját maga számára is kért felkészítést. Franco Federici vezérőrnagy és Andrea Torre főtörzszászlós – természetesen a szükséges védőfelszerelés felvételét követően – először az egyéni védőtechnikákat sajátította el, majd ezt követte az éles végrehajtás. Csoport-, raj- és szakaszkötelékben is végrehajtották a kiképzést, beállva a magyar katonák pajzsai mellé és együtt gyakorolták a tömegkezelés, valamint a tömegoszlatás alaplépéseit, technikáit.

A magyar katonáknak annál nagyobb elismerés nem adható, mint az, amikor a KFOR vezetése velük együtt, vállat vállnak vetve fut keresztül tűzön, teljes felszerelésben, átérezve ezen kiképzés minden nehézségét. A felkészítés után a KFOR parancsnoka megköszönte a magyar katonák eddigi munkáját, majd – a vezénylőzászlóssal együtt – átvehette a kiképzés teljesítéséért járó oklevelet és a Molotov-koktélt jelképező ajándéktárgyat.

Ezt követően Franco Federici vezérőrnagy megtekintette a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj által, az EULEX számára összeállított dinamikus bemutatót. Ennek részeként egy magyar lövészraj BTR-80 típusú harcjárművel mutatott be harcászati mozzanatot, amely során a menetet végrehajtó alegység ütközött ellenségbe és leküzdötte azt.

 

A továbbiakban egy magyar század – együttműködve a lengyel PSYOPS-csoporttal és az ukrán átjárónyitó erőkkel – tömegkezelési műveletet hajtott végre.

A KFOR parancsnoka elismerő szavakkal nyilatkozott a többnemzeti gyakorlatról és arra biztatta a Harcászati Tartalék Zászlóalj parancsnokát, hogy a jövőben több ilyen kiképzési foglalkozást szervezzen, bevonva más nemzetek erőit is.

Szöveg: Balogh József törzszászlós
Fotó: Szőke Linda hadnagy