Első világháborús emlékművet avattak Koszovóban

Új emlékművet avattak fel június 29-én az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborúban elesett hősi halottainak emlékére. A koszovói Peć/Peja városában található temetőben 208 – a Nagy Háborúban a balkáni fronton harcolt és elesett – katona nyugszik.
Az új emlékmű az Osztrák Fekete Kereszt szervezetének támogatásával készült el, az avatási ünnepségen pedig osztrák és magyar katonák közösen vettek részt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Bencze József, Magyarország koszovói nagykövete, Güntner Schöpf dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, Domján László, az Európai Unió integrációs tanácsadója, Martin Schaller, a koszovói osztrák diplomáciai misszió vezető-helyettese, valamint Gazmend Muhaxheri, Peć/Peja polgármestere,.
Az avatási ünnepség a két nemzet zászlajának bevonulásával és nemzeti himnuszok meghallgatásával kezdődött. Martin Schaller ünnepi beszédét követően Markovics Milán Mór százados, az MH KFOR Kontingens 24. váltásának tábori lelkésze mondott áldást. Ezt követően az emlékművet dr. Bencze József és Martin Schaller leplezte le.
„Az Osztrák-Magyar Hadsereg tagjai sokféle régióból érkeztek. 73 itt eltemetett katona a Magyar Királyságból és a Horvát-Szlavón Királyságból származott. 49 katona érkezett Csehország, Bukovina, Dalmácia, Galícia, Morvaország, Szilézia és Stájerország, valamint Bosznia és Hercegovina területéről. 46 katona neve, származása és beosztása a mai napig ismeretlen.
Különböző szokásokat hoztak magukkal, mégis egy sorson osztoztak. Fiatal életük erőszakos véget ért; álmaik és törekvéseik soha nem teljesültek.
Nyugodjanak békében!”
Az esemény zárásaként az ünnepségen részt vevők meghallgatták a Der gute Kamerad-ot és a Takarodót.
Szöveg: MH KFOR Kontingens kommunikációs tiszt
Fotó: a szerző felvételei