Leopard 2A7 szakfelkészítés Németországban -honvedelem.hu

A Magyar Honvédség modernizációjának támogatása keretében a Bundeswehr megkezdte az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóalj kiképzőinek felkészítését a Leopard 2A7 harckocsikra.

A kiképzés célja, hogy a világ talán legmodernebb harckocsijainak 2023-as beérkezéséig, a magyar kiképző állomány a Bundeswehr támogatásával a lehető legmagasabb színvonalon sajátítsa el a harcjárművek kezelését.

A 2021. október eleje óta zajló csapatkiképzésen, a harckocsi zászlóalj állományából Gálosi Patrik hadnagy és Tóth Béla főtörzsőrmester vesz részt. A kiképzés részeként, a szimulációs eszközökkel támogatott foglalkozásokat követően, a magyar katonáknak éleslövészeten is bizonyítaniuk kell felkészültségüket, továbbá – mint későbbi kiképzők – kiképzés módszertani foglalkozáson is részt vesznek.

A Bundeswehr 363. harckocsizászlóaljánál, a Hardheim településen folyó kiképzést Csombók János ezredes, a Magyar Honvédség Katonai Összekötő Iroda Németország irodavezetője is megtekintette október 20-án. A látogatás során Csombók ezredes köszönetét fejezte ki a német precizitással zajló felkészítésért.

A két magyar katona a harckocsi töltőkezelő és irányzói csapatkiképzés után, 2022 januárban a Bundeswehr Páncélos Csapatiskolájában folytatja tovább a kiképzést a harckocsi parancsnoki és a szakaszparancsnoki tanfolyamon.

 

Szöveg: MH KÖIN

Fotó: Sándor Roland főtörzsőrmester