Sajtótájékoztató a Megyei Védelmi Bizottság üléséről

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, Lőrincz Gábor dandártábornok is részt vett a november 12-én tartott sajtótájékoztatón, amely a Komárom-Esztergom megyében illetékes – az állampolgárok érdekében mindennemű védekezésben résztvevő – szervezetek vezetőivel közösen került levezetésre a tatabányai Kormányhivatalban.
A sajtótájékoztatón dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott foglalta össze a november 11-én tartott ülésen elhangzott, téli rendkívüli időjárás okozta védekezésre való felkészülés legfontosabb tevékenységeit. Elsősorban a megyei Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság, a Magyar Közút Nonprofit Kft. megyei igazgatósága, valamint a tatai dandár együttműködésének rendjéről tájékoztatta a lakosságot, amellyel szervezetten és közösen tudnak fellépni a téli időjárás okozta nehézségek ellen Komárom-Esztergom megyében. Másrészt kiemelte az állampolgárok egyéni felelősségének szerepét is. A sajtótájékoztatón a megjelent szervezetek vezetői hasznos tanácsokkal is ellátták a lakosságot, amelyek a sokéves tapasztalatok során preventív jelleggel segítik a megyében élőket, valamint az áthaladó forgalmat.
A tatai dandár parancsnoka nyilatkozatában kiemelte, hogy a dandár mindig felkészült a Honvédség Katasztrófavédelmi Rendszerében az adott évszaknak való kihívásoknak, legyen az árvízi védekezés, a téli időjárásból fakadó közlekedési akadályok leküzdésében történő részvétel, vagy bármilyen ipari katasztrófahelyzet mentesítési feladataiban való közreműködés. A polgárok védelmének és biztonságának szavatolásában a Magyar Honvédségnek kiemelt szerepe van, ezért ebben térségben elsősorban a tatai dandár katonáit kérik fel, minden olyan helyzetben, ahol a segítségnyújtásban a személyi állomány mellett, haditechnikai eszközök bevetésére is feltétlen szükség van. Mivel az alakulat rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel már az elmúlt években bizonyítottan hatékony segítséget tudott nyújtani a társszerveknek, ezért természetes, hogy számítanak a katonáinkra is, elsősorban az észak-nyugat dunántúli régióban.
Fotók: Kozák Piroska százados